L’astènia és un terme clínic que significa «cansament». No és una malaltia, sinó un símptoma que pot ser degut a malalties orgàniques o psicològiques, però també a altres causes com l’estrès o l’excés de treball.

Part  de la població pateix «cansament» o astènia coincidint amb el pas de l’hivern a la primavera.

Sembla ser conseqüència, en gran part, d’una incapacitat d’adaptació immediata als canvis climàtics per un bloqueig en l’alliberament de les beta-endorfines al plasma, responsables de la sensació de benestar.

L’eix hipotàlem-hipofisari respon en el seu cas de forma relentitzada ,i per tant els cicles biològics d’adaptació de la resta de les glàndules de secreció interna (glàndules adrenals i gonadals) i la resposta d’adaptació del sistema nerviós central es troben descoordinats amb una pèrdua de vigor generalitzada que fa que tot sembli més feixuc.

 

Podem tractar l’Astènia Primaveral de la següent manera amb els olis essencials:

Pel cansament:

Podem recórrer com vam veure al meu article on parlo sobre el TAE (Trastorn Afectiu Estacional), a l’oli essencial d’Avet Negre (Picea Mariana) via olfactiva i a nivell tòpic a les glàndules suprarenals.

Per una banda, diluirem unes gotes  d’oli essencial en oli vegetal i ho aplicarem als canells per anar olorant durant el dia. És un oli essencial especialment energètic.

Per altra banda diluirem unes gotes d’Avet Negre en oli vegetal a les suprarenals, tant a les lumbars com a la zona reflexa del peu durant 7-10 dies just després de llevar-nos.

Un altre oli essencial energètic que ens aclareix la ment i ens activa és la Menta Piperita (Mentha x piperita). Via olfactiva ens destapa el nas i aporta frescor.

També podem utilitzar el seu Hidrolat, i utilitzar-lo com a substituït del cafè.

Podem prendre “un xupito” d’Hidrolat de Menta en dejuni, o bé diluir l’Hidrolat en una ampolla d’aigua i anar bevent durant el dia (50ml d’Hidrolat de Menta Piperita + 450ml d’Aigua). A més ens beneficiarem de les seves propietats estimulants del fetge, ajudant a desintoxicar-lo.

Per l’estat anímic:

Un cop més utilitzarem les essències cítriques.

Especialment  l’Aranja  (Citrus paradisii) (Pomelo) i la Taronja (Citrus sinensis).

Ens connecten amb l’alegria i l’optimisme i per tant ens ajuda a començar el dia amb entusiasme.

Recomano utilitzar també l’oli essencial d’Azahar / Neroli (Citrus Aurantium var. Amara), ja que a nivell psicoemocional ens ajudarà a adaptar-nos a les noves situacions.

Un perfum en roll-on que recomano fer és:

10ml d’oli de Jojoba 5 gotes d’essència d’Aranja, 3 gotes d’essència de Taronja, 2 gotes d’oli essencial d’Azahar i 3 gotes d’oli essencial de Menta.

Per regular el sistema hormonal:

Les dones ens podem beneficiar de l’oli essencial de Salvia Romana (Salvia sclarea) que regula les hormones relacionades amb els cicle menstrual. Les dones que han entrat en la Menopausa també els ajuda amb els sofocaments que són deguts també als desordres hormonals.

L’al·lèrgia és una reacció erronia i excessiva del nostre organisme davant d’una determinada substància que percep com un agent nociu, de manera que el nostre sistema immunològic s’activa des del moment en què detecta agents que considera estranys.

Aquestes substàncies són sobretot el pol·len i la pols.

 

Símptomes de l’al·lèrgia primaveral i tractament des de l’Aromateràpia

Els símptomes que apareixen després de l’arribada de la primavera, especialment durant els dies de major pol·linització (és a dir, de major presència de pol·len en l’aire que inhalem) són en la majoria de les ocasions fàcilment identificables.

Un possible tractament per paliar els símptomes de l’al.lèrgia:

  • Col.liri amb l’Hidrolat de Camamilla per descongestionar els ulls.
  • Inhalació d’oli essencial de Menta Piperita (Mentha x Piperita) per  la congestió nassal.
  • Per la tos seca i espasmòdica diluirem oli essencial de Xipré (Cupressus sempervirens) i Estragó (Artemisa dracunculus) en oli vegetal (qualsevol que tingueu a mà servirà), aplicat al tórax.
  • Per la sinusitis recomano l’oli essencial de Siempreviva (Helichrysum italicum) diluit i aplicat en els sens frontals.

Les al.lèrgies estan íntimament lligades al fetge, per això és de vital importància fer una bona depuració hepàtica.

Un dels olis essencials més eficaços i poc coneguts per afeccions hepàtiques és la Farigola quimiotip Tuyanol (Thymus vulgaris qt Tuyanol). Abans d’entrar a la primavera recomano ja preparar el cos i fer una desintoxicació hepàtica. La posologia que recomano és 2 gotes d’oli essencial diluit en una culleradeta d’oli d’oliva o mel 3 cops al dia durant una setmana.

A més a més, ens beneficiarem dels aliments que són rics en sofre ja que ajuden a desitoxicar els budells i el fetge.

Algun dels aliments rics en sofre: All, Ceba, Germen de Blat, Espàrrecs, Col.

Una altra recomanció que us faig, com sóc una fan de l’aigua macerada de ceba, és també prendre aquesta aigua. Es deixa macerar 1/2 ceba si és gran i 1 ceba sencera si és petita, en un got d’aigua tota la nit. L’endemà al matí en dejuni, es veu l’aigua.

Per tractar el terreny al.lèrgic:

L’oli essencial d‘Estragó (Artemisa dracunculus) treballa sobre el terreny al.lèrgic. Ve a ser com el Manganès en oligoelement que regula la diàtesi al.lèrgica.

La posologia habitual és 1 gota diluida en una culleradeta d’oli d’oliva o mel dos cops al dia a partir del mes d’Abril.  Durant el tractament de l’al.lèrgia pujarem la dosi a 3 gotes/3 cops al dia.

Aquest oli essencial està contraindicat en infants menors de 7 anys, dones embarassades i lactants.